Allmänt

Vårt första husbygge 1983

Året var 1983

Vi byggde vårt första hus 1983. Där bor vi fortfarande. I ett Anebyhus. “Kuben” – så stod det i huskatalogen. Vi hade köpt en tomt på 724 kvm i Vendelsö året innan. Vi var 23 år, unga, lite naiva, och fulla av förväntan. Vi skulle bygga vårt hus själva! Huset kom i paket, med fyra väggar, där fönster, dörrar och el redan satt i. Det mesta var i standardutförande. Vi hade inte råd till så många extra tillval, men vi kostade på oss köksluckor i ek och en braskamin. Det senare skulle visa sig vara ett mycket bra val, då huset endast har direktverkande el. Så vid elavbrott har braskaminen varit guld värd! Tänk, i början på 80 talet då ville politikerna styra allt byggande mot direktverkande el. Hur tokigt var inte det!? Tur att den pendeln har svängt. Likaså  har medvetenheten ökat, när det gäller ekologiskt byggande och sunda hållbara material. Det var inte tal om sånt i början på 80-talet. Inte vad jag minns. Det var mest “Nej tack- till kärnkraft” i media.

Jag minns att bygget kändes väldigt tidspressat, man hann liksom inte bygga färdigt en etapp, förrän nästa leverans kom. Men, med hårt arbete, minus 8 kg och dryga halvåret senare var huset inflyttningsklart. Och vi sa – Aldrig mer!

Det var då det… Nu, drygt 30 år senare har vi hunnit med en del husrenovering genom åren, både i stugan på landet, sonen och dotterns hus. Men nu är det äntligen dags att bygga nytt igen – Vår husdröm Villa Solslottet!  Nu ska det få ta den tid projektet behöver, slow building liksom, och vi kommer dra lärdomar av tidigare byggerfarenheter. Nu bygger vi precis så miljövänligt, sunt och hållbart som vi vill ha det.

Här kommer en liten bildkavalkad från bygget 1983-  Var så goda!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Enjoy this blog? Please spread the word :)