Återbruk Bilddagbok Markarbeten och yttre VA

Sortering och återanvändning av schaktmassor

Nu är det verkligen vår i luften! Och plötsligt känns allt så mycket lättare. Dagarna blir längre och längre – DET är så skönt! Det betyder att man kan jobba längre när det blir ljusare kvällar.

En par påskliljor (!) har helt otippat slagit ut i skogsbacken lagom till påsk. Lite lagom trädgårdskänsla så där.  

Där vårt förråd ska stå är det schaktat och klart. Alla markrör, dränering och avlopp och elrör ligger på plats.  Allt är förberett för att börja med grunden där.

Vi håller nu på med att schakta för Villa Solslottet. Och det blir fasligt mycket schaktmassor. Mer än vad man tror faktiskt. Det snabbaste sättet att bli av med dem är ju så klart att låta köra bort dem. Men vi kommer ju att behöva schaktmassor senare på tomten, när vi återfyller schaktmassor.  Så i stället för att köra bort allt på en gång, grovsorterar vi nu mjuka schaktmassor för sig, små stenar för sig och stora stenar för sig. De stora stenarna kör bort vi till krossen så att de kan bli till makadam eller bergkross. 

Det tar en evinnerlig tid, men det känns verkligen bra att vi inte har någon tidspress. Dessutom så spar vi lite slantar på att göra det själv. 

Man ser nu var källaren kommer att vara. Vatten, avlopp, dagvattenrör, el och rör för framtida fiber är nedgrävda. Det gröna röret står som markering så man ska se var brunnen är, så att man inte kör över den. 

Sorterade stenhögar. Den närmast har för stora stenar, så den ska köras bort till krossen vid tillfälle. Den bortre stenhögen kommer vi spara och ta det vi behöver. 

Två jättestora stenar grävdes fram i höstas. Dom är så runda och jättefina, så dom vill jag spara till något fint. Frågan är bara – till vad? 

I förgrunden mjuka schaktmassor, sedan mindre sten. 

Bild tagen från brunnen. Två bamse-stenar måste spräckas för att kunna forslas bort till krossen. 

Bild tagen från rörgraven, det blev ett stort hål, så det blir mycket massor. 

Lite onödigt spännande ibland att frilägga berget nära kanten. 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Enjoy this blog? Please spread the word :)