Bilddagbok Markarbeten och yttre VA

Borrning för stenspräckning

Markarbetena går vidare. Vilken skönt väder det var idag. Sol och ingen blåst. Nästan vårkänsla så här i slutet på januari. En dag som denna har vi lagt ut ett par lastbilslass med bergkross 16-32 där förråd/verkstad ska stå. 

Det är fortfarande snö på tomten på en del ställen. Vi behövde flytta grävmaskinen till övre platån. Den enda vägen dit är på den sprängda rörgraven, som inte är utgrävd ännu. Och för att inte skada banden alltför mycket la vi ut sprängmattor att köra på.

Vi tänker lägga tilluftsrören för ventilation  under mark. På så sätt värms tillluften på vintern och kyls på sommaren. Det enda stället vi kan få ner rören under mark är nere på förrådsplan. För att få rören dit måste vi göra en skåra/rörgrav i berget. Så vi började borra några hål där vi kommer att spräcka berg. (Klicka gärna på pilarna för att se bilderna i bildspelet ovan)

Två lass stenkross 16-32 utlagt. Vibbrat och klart.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  David
  2017-01-26 at 11:08

  Intressant! Vi behöver också spräcka bort en sten… Alltid lite svårare på öar. Ni gör alltså helt själva? Vad kostar expansionsmassan ungefär?

 • Reply
  admin
  2017-01-26 at 20:12

  Hej! Det vi använder är svartkrut. Det används på samma sätt som dynamit. Man har elektrisk tändning och de exploderar. Svartkrut kräver utbildning någon dag och man får ett “spräckkort” för att få använda och handla. Det är betydligt enklare än att få behörighet att spränga med dynamit (sprängkort)
  Ska du bara ta bort en sten så räcker det bra att spräcka den med spräckkilar . Dom funkar kanonbra!! http://sten-spräckning.se/produkt-kategori/sprackkilar/
  Hålen borrar man med en kobra. Det går så klart att använda snigeldynamit, men spräckkilar går fortare, är roligare och billigare!

Leave a Reply

Enjoy this blog? Please spread the word :)