Byggprocessen

Gott Nytt 2016!

Gott Nytt 2016!

Det är inte så mycket som har hänt på byggfronten sedan vi fick bygglov. Mycket som ska tas reda på inför nästa steg i byggprocessen innan vi bokar samrådsmöte med kommunen.

Eftersom vi är byggherrar själva är det vi som ser till att ta fram bland annat konstruktionsritningar. Innan vi kan göra det måste vi ta reda på som mycket vi kan, för att få den bästa lösningen för grund, ventilation, el, väggar och tak m.m. Marken där vi ska bygga Villa Solslottet är väldigt kuperad och vi har ansökt, och fått ett beslut om marklov med startbesked för förberedande grävarbeten. Detta för att vi ska kunna se hur berget går och utefter det göra en så bra konstruktionsritning för grunden som möjligt. Vi har inte täckt av berget än. Snön kom emellan. 

Geoteknisk undersökning behöver vi inte i vårt fall då huset kommer stå på berg. Däremot är det bra om vi kollar eventuell radonhalt i marken så vi i så fall kan anpassa grunden efter detta. Vi vill ju ha ett så sunt och bra inomhusklimat som möjligt!

Energiberäkning måste vi kunna presentera inför samrådsmötet. Där man utefter husets konstruktion beräknat vilken energiförbrukning det har. Det känns ju lite forcerat kan jag tycka, att allt måste vara bestämt innan man får lov att sätta spaden i backen.

Färdigställandeskydd är en försäkring som tecknas innan byggstart och kan tecknas först när man har avtalen klart med entreprenörerna. Färdigställandeskyddet är ett konsumentskydd ifall entreprenören går i konkurs och är ett krav så länge man inte bygger i egen regi. Så en sådan försäkring är inget krav för vår del – eftersom vi är byggherrar själva.

Det är mycket att tänka och ta reda på…. Men både jag och gubben min tycker att det får ta den tid det tar – bättre att ta god tid på sig och bygga bra, än att bygga fort och fel.

Så, medan snön sakta singlar ner utanför mitt fönster, sitter jag framför brasan med den bästa boken just nu – Byggekologi och super in kunskaper för ett hållbart byggande!

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Enjoy this blog? Please spread the word :)