Byggprocessen Ritningar, arbetsbeskrivningar

Äntligen bygglov!

Äntligen bygglov

Så blev då bygglovsansökan beviljad tillslut. Det är inte speciellt billigt med bygglov i Haninge Kommun. Notan slutade på modiga 67.140kr  för “bygglovs-kalaset”.  Villa Solslottet har en våning med loft och med en bruttoarea om 227 kvadratmeter varav, 173 kvadratmeter utgör byggnadsarea. Samt ett garage om 50 kvadrat. Begreppen bruttoarea och byggnadsarea har jag skrivit om tidigare Här .  Huset kommer ha en härlig altan. Den räknas inte in i byggnadsarean.

Så vad händer nu? Är det bara och sätta igång och bygga? Näpp, nu väntar tekniskt samråd med Kommunen (processen hittar du Här ) innan vi kan få startbesked och börja bygga. På riktigt.

Byggnadsritningarna

Huset från söder och norr

Huset sett från söder och norr. Huset har ett pulpettak mot söder för att få plats med många solpaneler.  En idé som vi fick efter besöket på Egen Els parken i Katrineholm är att man skulle kunna använda transparenta solpaneler i uterummet eller som räcke runt altanen.

 

Huset från öster och väster.

Huset från öster och väster samt i genomskärning. Utrymme för pannrum med vedpanna och acktankar samt teknik för solcellsanläggningen i “källaren”. Pulpettaket sträcker sig ner över uterummet.  Det blir öppen planlösning med högt i tak. En murad skorsten går genom hela huset.

Planlösningen bottenvåning

Planlösningen bottenvåning. Öppen planlösning, med vardagsrum och kök . Bad, vedeldad bastu och relax. Ett uterum  mot söder. Tegelhuset kommer ha 50 cm tjocka väggar med härliga fönsternischer! Mysig altan i soligt läge.

Övervåning och tak

Övervåning och takplan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Kalle
  2015-11-25 at 05:28

  😀 va spännande de ska bli.
  Men väldigt dyrt med bygglov, va är det som kostar igentligen?

 • Reply
  Gisela
  2015-12-11 at 07:15

  Hej!
  Vad kul det är att titta på andras ritningar och hitta inspiration. Vår ritning är ju redan spikad, men det tog ju nästan ett år att bli klara, så man har ju sett en del på vägen! Jag är hemskt nyfiken på två aspekter i er planritning!
  – Om ni har gäster och middagsbjudning i uterummet och det inte är så pass fint väder att ni genar utomhus, är det då tänkt att ni tar och bär mat och porslin från kök, via vardagsrum, relax, tvättstuga och sen ut? Eller det finns en baktanke med detta?
  – Ert stora badrum verkar vara det som är handikappsanpassat, så vad jag förstår ska det vara klart med toalett och så vid slutbesiktning. Hur är er tanke med att ha en separat toalett med dörr inne i badrummet? Tänker mig att det är svårt att använda bägge toaletterna när man har gäster? Jag är jättenyfiken på tanken bakom detta, för jag kan inte klura ut det själv 😛 Ska bli kul att se hur ni tänkt! Jag hade nog valt att ha den lilla toaletten med ingång från sovrummet, dels så kan man använda bägge toaletterna samtidigt, och så behöver man inte gå ut ur sovrummet och genom vardagsrum och runt trappan för att gå på toaletten mitt i natten =) Men det är bara en tanke!

  Mvh
  Gisela

  • Reply
   Gisela
   2015-12-11 at 07:17

   Aaaah, jag tror jag förstår ändå vid närmare inspektion! Det stora badrummet ska inte ha toalett där nu, utan om det sedan flyttar in någon som är rullstolsburen så är det framdraget så att de kan montera toalett och vask där. Smart!

   • Reply
    admin
    2016-01-04 at 15:37

    Helt rätt!

  • Reply
   admin
   2016-01-04 at 15:37

   Hej Gisela,
   Tack för din kommentar! Den första bygglovsritningen vi skickade in till Kommunen, där fanns det ett tak över uteplats så att man vid regn kunde gå torrskodd till uterummet. Tyvärr fick vi inte ha ett sådant tak som vi ville ha för att bygglovet skulle gå igenom. 🙁 Känns ju lite surt förståss. Annars är tanken att ha groventrén genom uterummet att det blir som en luftsluss in till huset. (Den ingången kommer nog att användas vid de flesta tillfällen.)
   Beträffande badrummet så har du rätt. Den stora badrummet ska inte ha toalett där nu, utan det ska gå att handikappsanpassa vid behov. Vi drar fram rör och ledningar så att man kan, om man vill senare, göra en toa i klädkammaren vid sovrummet. (Om man ledsnar att gå runt trappan på natten för att gå på toa) 🙂

   Med vänlig hälsning,
   Eva

 • Reply
  Mårten Hallin
  2021-01-26 at 16:47

  Kan ni inte sätta upp en markis så att ni kan gå torrskodda,
  Mvh Mårten

  • Reply
   admin
   2021-04-27 at 09:32

   Tack för din kommentar.! Jo, absolut funderar vi på det. 🙂

Leave a Reply

Enjoy this blog? Please spread the word :)